Biblioteca

El arte de cambiar por cambiarte. (Associació Chiquillos y en el Campo).

És un document viu, que recull els apunts del Curs d’Intervenció Sistèmica amb Menors i Família que l’Associació Chiquillos y en el Campo ve impartint des de l’any 2005.

En un llenguatge senzill i amè, ple d’exemples, aquest llibre fa un recorregut pel que entenem són les claus de la salut psicològica i la intervenció. Som comunicació i, com tal, som la major eina que tenim per provocar el canvi en nosaltres mateixos i en els altres. A través dels anys els nens ens han ensenyat, ens han recordat el que és important i volem compartir-ho amb tu.

 

Fes-te amb ell

Un cambio, otra mirada. (Associació Chiquillos y en el Campo).

I això com es fa? Aquest llibre neix com a resposta a una pregunta formulada una vegada darrere l’altra quan expliquem les bases de la intervenció des de la que treballem. A través d’un text amè que tracta d’aterrar la teoria en el nostre dia a dia, oferint algunes eines per a comunicar-nos d’una manera terapèutica, que produeix el canvi, ja sigui dins d’una sala de teràpia, ja sigui en una cafeteria amb un amic.

Es tracta de compartir els cóms que ens han servit al llarg de molts nens trencats i moltes famílies esgotades. Esperem poder transmetre-us una mica de la nostra ingenuïtat i idealisme i poder somiar junts que aquest món canvia.

 

Fes-te amb ell

Técnicas de Terapia Familiar. (Salvador Minuchin)

 

Indispensable llibre d’un dels pares model sistèmic. Primer llibre de tècniques que va caure a les nostres mans, el considerem “l’abc” per iniciar-se a la teràpia (almenys en el corrent estructural). El més interessant és que aporta tècniques de comunicació correctes per aplicar, l’ús ens portarà a trobar la solució que hi ha dins dels sistemes. Centrat en la pràctica, ofereix unes pinzellades de la perspectiva estructural del model sistèmic per a submergir-se de seguida en l’ús de la comunicació i el canvi dels sistemes.

Tratamiento de adolescentes con problemas. (H. Charles Fishman)

 

Fishman, alumne avantatjat de Salvador Minuchin, ofereix aquest llibre que podríem considerar una adaptació del clàssic “Técnicas de Terapia Familiar” al treball concret amb adolescents. Treballant amb tota la família, el llibre tracta els problemes concrets d’aquesta etapa de la vida, en la que l’essencial és reconèixer que els nens s’estan fent adults. Què fer amb la rebel·lia, com manejar una fuga de casa, un intent de suïcidi... Fishman aprofita els casos de la seva pràctica clínica per a il·lustrar tècniques i conceptes.

Irreverencia (Gianfranco Ceccin, Gerry Lane y Wendel A. Ray)

 

Com utilitzar en teràpia tot allò que es suposa que no s’ha de fer?

Aquest llibre incita al terapeuta a sortir-se del seu propi motlle i el recorda la importància de superar-se a si mateix, de seguir innovant i de la necessitat de trencar fins i tot els esquemes propis, amb el fi d’eliminar preceptes i creences que tots com a éssers humans arrosseguem i que limiten o interfereixen en el nostre treball com terapeutes.

Original, valent i molt innovador, a tots aquells que us sentiu estancats o repetitius, us ho recomanem.

 

Terapia Familiar Paso a Paso (Virginia Satir)

 

Per a tots els interessats en introduir-se a la teràpia de família, us recomanem aquesta meravellosa guia, molt fàcil de llegir.

Podreu conèixer l’enfocament d’intervenció holístic que segueix Virginia Satir i on es descriuen de forma detallada diferents eines d’intervenció.

Sobre les eines podreu llegir la base teòrica sobre la qual se sustenten, veure la seva aplicació pràctica en un cas transcrit i completar amb els aclariments de la coterapeuta de Virginia que comenta i analitza com aplicar-les.

És una perfecta conjunció entre tècnica i instint que apropa la teràpia de família, fent-la per un costat accessible i per altra màgica quant a la seva potencialitat generant canvis.

Volver a casa (John Bradshaw)

 

Algú de vosaltres ha tingut una infància plenament feliç, sense cap record dolorós, sense pors? Enhorabona!

Per als que no hàgiu pogut respondre afirmativament, John Bradshaw ens parla de com en algun moment de la nostra infància ens sentim ferits, ens van fer mal d’una forma profunda que sent adults encara el nostre nen intern es queixa i plora.

Aquest nen que portem dins “parla” per nosaltres quan som grans: quan ens queixem, volem cridar l’atenció per sobre dels que ens envolten, ens aïllem, agredim als altres... La no reparació d’aquest nen dificulta la nostra relació amb els altres i el camí de la felicitat.

L’autor ens proposa agafar a aquest nen i bressolar-lo, mirar-lo amb tendresa i ajudar-lo a créixer i reelaborar el que va patir, per així poder reconciliar-lo amb el món dels adults.

Bradshaw ens proposa una sèrie de preguntes per a detectar com pot de profunda ser la nostra ferida, i uns exercicis per entrar en el camí de la sanació.

Terapia Gestalt. La vía del vacío fértil. (Francisco Peñarrubia)

 

Un bon llibre per introduir-se al corrent de la teràpia Gestalt, on es fa un repàs pels principals punts d’aquesta teoria. El cicle de satisfacció de necessitats, les polaritats, els mecanismes neuròtics... s’expliquen de forma accessible i clara, i es fan algunes reflexions interessants sobre la figura del terapeuta.

Pescando barracudas. (Joel S. Bergman)

 

Bergman, especialista en barracudes, aquests casos devora-terapeutes que passen d’un a altre sense aconseguir un canvi, ens relata com aconseguir no ser un més davant el pacient mitjançant el jiu-jitsu. Ofereix rituals terapèutics que a ell l’han servit en la seva pràctica, i algunes idees sobre com manejar-se en els casos més difícils i resistents al canvi. Una guia indispensable per treballar amb qui ningú pot, aquest llibre ens ha aportat idees fresques i algunes pistes per no ser absorbits pels sistemes. L’apassionant treball d’ajuda a qui pensa que ja no hi ha qui el pugui ajudar a canviar.

El arte de amargarse la vida (Paul Watzlawick)

 

En clau d’humor, aquest llibre és una paradoxa en si mateix, on se’ns recomana el símptoma més comú. Faci vostè tot el que pugui per ser infeliç. D’aquesta manera es mostra els absurds que podem arribar a ser en el nostre dia a dia quotidià, i el senzill que resulta fer-nos infeliços a nosaltres mateixos. Amè com pocs, curtet, ràpid de llegir, aporta en poques pàgines una visió aclaridora del que fem per ser infeliços, enviant-nos la paradoxa que ens podria portar a la felicitat.

Violencia y abusos sexuales en la Familia (Reynaldo Perrone y Martine Nannini)

 

Des de l’enfocament sistèmic racional, la violència no es tracta d’un problema tancat en un individu, sinó que es tracta d’un procés relacional entre diversos membres.

Aquest llibre ens explica més sobre això, repartint la responsabilitat i el potencial de canvi entre diversos individus d’un mateix sistema. Fins al més petit de la família pot fer alguna cosa.

Us recomanen aquest enfocament d’intervenció junt amb les diferències tècniques que aquí s’analitzen.

Grupos Inteligentes. Teoría y práctica del trabajo en equipo (Fernando Cembranos y Jose Ángel Medina)

 

A part de ser els autors dues persones a las que mereix la pena conèixer cara a cara, aquest treball suposa una guia estupenda per al treball en equip.

 

Per tots aquells que vulguin aprendre a dinamitzar un equip. Ens mostren un catàleg d’eines molt útils per coordinar un grup i que esmenen molts dels problemes derivats de ser molts.

 

A més s’analitzen temes com el lideratge, la participació, les minories i la creativitat, que poden aportar molta llum i donar-nos pistes per a aprendre a manejar aquests temes, i per treure tot el partit possible a un conjunt de cervells.

Los niños y la muerte / Carta para un niño con Cáncer (Elisabeth Kübler-Ross)

 

Com parlar als nens de la mort? A la nostra societat aquest tema segueix sent tabú, especialment quan hem d’explicar-ho als més petits.

En aquest llibre, seguint el seu respectuós i senzill estil, Kübler-Ross ens parla de la importància de fer partícips als nens en la mort com a part del cicle de la vida, sense secrets ni mentides que poden confondre’ls o fer-los sentir culpables.

La mort per a l’autora no és més que una altra fase de la nostra existència, no el fi. I possiblement per a la nostra sorpresa, els nens són capaços d’entendre i integrar aquests successos de forma més natural i sana que molts adults. Sempre que se’ls mostri d’una forma clara i senzilla, i com una part més del cicle vital.

Mi voz irá contigo (Sidney Rosen)

 

A través de Sidney Rosen se’ns dóna a conèixer la teràpia de Milton Erikson, terapeuta innovador on els hagi el qual la seva principal arma és una comunicació emparentada amb la hipnosi. En aquest llibre se’ns relaten les històries terapèutiques que utilitzava aquest geni, estudiat per molts i entès per pocs. Intervencions “gairebé màgiques” que curen amb poques sessions, es desgranen els mecanismes pels quals Erickson generava canvis duradors amb poques paraules. Aquí trobarem moltes idees dirigides a produir canvis com una fila de fitxes de dòmino. Una petita intervenció genera un efecte d’ona que porta a un canvi profund. Saltar mig metro més lluny demà és difícil, però potser demà puguis saltar un mil·límetre més lluny, passat altre més, i així successivament.

 

Raices profundas (William Hudson O'Hanlon)

 

Un altre llibre on s’analitza la teràpia d’Erickson. Aquest cop des d’un punt de vista més tècnic, es presentes diferents “sistematitzacions” de les tècniques i processos terapèutics d’aquest excèntric mestre. Una introducció clara i en profunditat a la comunicació hipnòtica i la generació de canvis treballant sobre la solució, sense necessitat d’aprofundir en les causes històriques ni embolicar-se amb explicacions. Hudson O’Hanlon presenta de forma senzilla una teràpia que treballa el profund.

El libro del niño (Osho)

 

Respectar al nen, els seus ritmes i necessitats, desitjos i inquietuds, escoltar-lo, tenir-lo en compte i confiar en la seva saviesa i intel·ligència innates. Osho proposa un model de criança basat en la llibertat i l’amor, l’alegria i l’honestedat per crear adults més sans i feliços, capaços de gaudir i afrontar amb menys por la vida.

Los Cuatro Acuerdos (Dr. Miguel Ruiz)

 

Potser ens creiem que inventem alguna cosa, però ja els indis Toltecas fa molt, molt de temps, ho sabien.

  1. Ser implacable amb la paraula.
  2. No tems res de manera personal.
  3. No endevinis ni suposis.
  4. Fes sempre el màxim, el millor que puguis.

 

Per als que vulgueu aprofundir i formar part d’aquests 4 acords a fi de comunicar d’una forma més sana.

Medios narrativos para fines terapéuticos. (Michael White)

 

Imagineu-vos que els terrors nocturns d’un nen poden curar-se amb un diploma de Domador de Monstres.

Amb una exquisida originalitat, se’ns presenta, exemplifica i resumeix tot un model de teràpia que cada cio demostra més tot el seu potencial curatiu.

Els contes com a forma d’apropar-nos als nens, d’explicar-los coses i d’enviar missatges terapèutics que influeixin en el seu canvi, s’inclouen dins d’un tipus de llenguatge més emocional com les metàfores o les paràboles, que resulta més fàcil de recordar i molt curatiu.

 

El arte de la estratagema. (Giorgio Nardone)

 

En un llenguatge senzill, de forma clara i breu, aquest autor ens mostra a través d’immobles exemples com utilitzar “l’art de metis: astúcia, audàcia i habilitat”, “l’art de la guerra: vèncer amb el mínim esforç” i l’art de la persuasió: induir el canvi”, per resoldre conflictes als que ens enfrontem diàriament.

Se li pot treure una aplicació en teràpia, i una aplicació per a la més senzilla de les nostres quotidianitats. Es tracta de sortir-se de les normes del sentit comú i d’una lògica racional molt limitant, per aconseguir resultats diferents als habituals i en moltes ocasions, sorprenents.

¡Hazte socio/a!

Número de cuenta:

IBAN ES91 3023 0069 81 5675329410

Contacta

Chiquillos y en el Campo

L'Espluga de Francolí (Tarragona)

+34 609 686 508

info@chiquillosyenelcampo.org

El Planeta Transparente

Links:

"Los niños son el espejo que exagera el mundo de los adultos."

Igor Mansevich

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
© Asociación Chiquillos y en el Campo