Multiteca

Gotas de victoria

Ahora

estás delante de mí,

eres alguien frente a mí.

 

Intentamos no quemar

eso tan negro que hay entre nosotras,

no construir cárceles o templos

para cortar las historias,

no convertir en basura

los órganos que avisan de la nada.

 

Intentamos amar

el dolor que cae en cada boca,

inventar rebeliones

para acariciar lo que se pueda,

transformar en gotas de victoria

los momentos que luchamos juntas.

 

Agosto 2015.

 

Pablo Álvarez

Poeta, voluntario y soñador.

Els Drets de l’Infant

“ELS NENS DELS CONTES”

 

J.L. GARCÍA SANCHEZ Y M.A. PACHECO.

 

Un dia els nens que vivien dins dels contes es van començar a enfadar. La Ventafocs, la Blancaneus, en Patufet, Mowgli, la Caputxeta, Hänsel i Grettel, Peter Pan, el Sastre Valent, i tots els altres nens que viuen als contes.

 

Així és que van decidir marxar dels llibres. Des d’aquell moment les àvies es van oblidar del que era explicar un conte, i els nens van començar a avorrir-se. Tots els nens del món s’avorrien.

 

Els pares del món es reuniren i van exigir als personatges dels contes que tornessin immediatament. Els personatges van dir que no pensaven tornar, i els van explicar les seves queixes:

 

Hänsel i Grettel volien anar a l’escola i no estar sempre tancats menjant xocolata a casa de la bruixa.

 

Mowgli estava fart de viure a la selva. Volia viure en una ciutat on hi hagués més nens i menys animals.

 

A la Caputxeta la molestava passar-se el dia espantada pel llop.

 

La Blancaneus no podia suportar a la seva madrastra.

 

En Patufet no volia ser abandonat al bosc junt amb els seus germans.

 

La Ventafocs estava cansadíssima de treballar.

 

Quan els nens dels contes acabaren d’explicar les seves queixes, els pares es van quedar molt sorpresos, però es van sorprendre més encara quan els seus propis fills van dir que molts d’ells tenien els mateixos problemes. Uns passaven fam, altres no tenien escoles, alguns estaven desatesos per les persones grans, bastants patien por i maltractaments, i a sobre s’havien quedat sense contes!

 

En escoltar allò els nens dels contes es van quedar preocupadíssims. Parlaren molt entre ells i, finalment van dir-li als pares: “hem pensat que ja que les nostres aventures sempre acaben bé,i a més ja ens hem acostumat a elles, no ens importa tornar als contes. Però només ho farem si vosaltres compliu aquestes deu condicions amb els vostres nens”.

I els varen donar un paper amb els drets de l’infant:

 

PRINCIPI 1

L’infant gaudirà de tots els drets enunciats en aquesta Declaració. Aquests drets seran reconeguts a tots els infants sense excepció de cap mena ni distinció o discriminació per motius de raça, color, sexe, idioma, opcions polítiques o d’altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o altra condició, ja sigui del mateix infant o de la seva família.

 

PRINCIPI 2

L’infant gaudirà d’una protecció especial i disposarà d’oportunitats i serveis, dispensat tot això per la llei i per altres mitjans, perquè pugui desenvolupar-se físicament, mentalment, moralment, espiritualment i socialment de forma saludable i normal, així com en condicions de llibertat i dignitat.

En promulgar lleis amb aquest fi, la consideració fonamental a què s’atendrà serà l’interès superior de l’infant.

 

PRINCIPI 3

L’infant té dret des del seu naixement a un nom i a una nacionalitat.

 

PRINCIPI 4

L’infant ha de gaudir de beneficis de la seguretat social. Tindrà dret a créixer i desenvolupar-se en bona salut, amb aquest fi s’hauran de proporcionar, tant a ell com a la seva mare, atencions especials, inclús atenció prenatal i postnatal. L’infant tindrà dret a gaudir d’alimentació, habitatge, esbarjo i serveis mèdics adequats.

 

PRINCIPI 5

L’infant físicament o mentalment impedit o que pateixi algun impediment social ha de rebre el tractament, l’educació i l’atenció especial que requereix el seu cas particular.

 

 

PRINCIPI 6

L’infant, per al ple i harmoniós desenvolupament de la seva personalitat, necessita amor i comprensió. Sempre que sigui possible, haurà de créixer a l’empara i sota la responsabilitat dels seus pares i, en tot cas, en un ambient d’afecte i de seguretat moral i material; llevat de circumstàncies excepcionals, no s’haurà de separar al nen de curta edat de la seva mare. La societat i les autoritats públiques tindran l’obligació de cuidar especialment als nens sense família o que no tinguin els mitjans adequats de subsistència. Per al manteniment dels fills de famílies nombroses convé concedir subsidis estatals o d’altra índole.

 

PRINCIPI 7

L’infant té dret a rebre educació, que serà gratuïta i obligatòria almenys en les etapes elementals. Se li donarà una educació que afavoreixi la seva cultura general i el permeti, en condicions d’igualtat d’oportunitats, desenvolupar les seves aptituds i el seu judici individual, el seu sentit de responsabilitat moral i social, i arribar a ser un membre útil de la societat. L’interès superior del nen ha de ser el principi rector dels que tenen la responsabilitat de la seva educació i orientació; aquesta responsabilitat incumbeix, en primer terme, als seus pares.

El nen ha de gaudir plenament de jocs i recreacions, els quals han d’estar orientats cap a les finalitats perseguides per l’educació; la societat i les autoritats públiques s’esforçaran per promoure el goig d’aquest dret.

 

PRINCIPI 8

L’infant deu, en totes les circumstàncies, figurar entre els primers que rebin protecció i auxili.

 

PRINCIPI 9

L’infant ha de ser protegit contra tota forma d’abandó, crueltat i explotació. No serà objecte de cap tipus de tràfic.

No s’haurà de permetre al nen treballar abans d’una edat mínima adequada, en cap cas se’ls dedicarà ni se’ls permetrà que es dediquin a ocupació o tasca que pugui perjudicar la seva salut o la seva educació o impedir un desenvolupament físic, mental o moral.

 

PRINCIPI 10

L’infant ha de ser protegit contra les pràctiques que puguin fomentar la discriminació racial, religiosa o de qualsevol altra índole. Ha de ser educat en un esperit de comprensió, tolerància, amistat entre els pobles, pau i fraternitat universal, i amb una plena consciència que ha de consagrar les seves energies i aptituds al servei dels seus semblants.

 

Y també:

 

Algunes pel·lícules que han sigut importants i/o útils per a nosaltres.

 

- Alguns libres que ens han donat bones idees per a la nostra vida i treball.

 

- Alguns dibuixos que ens mereix la pena compartir.

¡Hazte socio/a!

Número de cuenta:

IBAN ES91 3023 0069 81 5675329410

Contacta

Chiquillos y en el Campo

L'Espluga de Francolí (Tarragona)

+34 609 686 508

info@chiquillosyenelcampo.org

El Planeta Transparente

Links:

"Los niños son el espejo que exagera el mundo de los adultos."

Igor Mansevich

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio Recomendar esta página Recomendar esta página
© Asociación Chiquillos y en el Campo